Home Algemeen Traditionele Zwarte Piet nog steeds het populairst

0 3077

Het Grote Pietenonderzoek dat te vinden is op www.zwartepietenonderzoek.nl loopt nu bijna drie weken. De initiatiefnemers zijn verrast over het groot aantal deelnemers in een korte tijd. “Er is nu al ruim 9.000 keer gestemd, maar de laatste dagen komen er ontzettend veel nieuwe stemmers bij”. Deelnemeres kunnen aan de hand van 5 eenvoudige vragen hun ideale Piet samenstellen. Inmiddels is de eerste tussenstand van het Pietenonderzoek bekend. Hieronder lees je de meest spraakmakende voorlopige resultaten

Top 3 pieten: Traditionele Zwarte Piet ruim aan kop

De top 3 Pieten zijn Piet Pedro (zwart met kroeshaar), Piet Carlos (bruin met kroeshaar), en Piet Sander (roetvegen zonder kroeshaar). De Nederlanders kiezen dus nog massaal voor een donkere huidskleur (zwart of bruin), waar de “echte” zwarte kleur de voorkeur geniet. Over de haardracht van de Pieten zijn Nederlanders tot dusverre ook zeer eensgezind. 90% van de Nederlanders wil graag een Piet zien mét kroeshaar.

Oudere Nederlanders kiezen vaker voor de traditionele Zwarte piet met kroeshaar

Een opvallende voorlopige uitkomst van het onderzoek is dat oudere respondenten vaker kiezen voor de traditionele zwarte Piet met kroeshaar dan jongere respondenten. Onder de jongeren (0 – 18 jaar) kiest 55,2% voor de bruine piet Carlos, en “slechts” 40,8% voor zwarte Piet Pedro. Echter, hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op traditionele Piet Pedro. Van de oudere deelnemers (55 jaar en ouder) stemt maar liefst 74% op Piet Pedro.

Roetpieten krijgen meer steun dan blanke Pieten en gekleurde Pieten

Een andere spraakmakende uitkomst is dat er nauwelijks wordt gekozen voor blanke Pieten en gekleurde Pieten. Met gekleurde Pieten wordt bedoeld een Piet met een groene of blauwe huidskleur. Van alle deelnemers stemde slechts 1% op een Piet met een blanke of gekleurde huidskleur. Roetpieten mogen daarentegen rekenen op meer steun: van de respondenten stemt 6% op een Piet met roetvegen. Veruit de meest gekozen huidskleuren zijn zwart (62%) en bruin (29%).

Bekijk hoe men in jouw regio denkt over het uiterlijk van Piet

Op www.zwartepietenonderzoek.nl/tussenstand vind je de bijbehorende grafieken en meer interessante voorlopige uitkomsten van het onderzoek. Daarnaast kun je op deze pagina de tussenstand bekijken voor de verschillende provincies.

Om heel Nederland een kans te geven op te stemmen loopt het onderzoek in elk geval nog tot en met 5 december 2015.

GEEN REACTIE'S

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.